Opleiding MBO Netwerk- en Mediabeheer niveau 4

Officieel erkende MBO-opleiding
Cursusvorm:

MBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden

Deskundig en persoonlijk trainingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk trainingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een trainingsadvies aan
Algemeen

Met deze opleiding wordt u op erkend MBO-niveau opgeleid. Dit biedt u uitstekende toekomstmogelijkheden. Belangrijke onderwerpen met ­betrekking tot het gebruik van informatiesystemen en het verhelpen van ­storingen komen in het boeiende programma uitgebreid aan de orde. Met deze ­opleiding MBO Netwerk- en Mediabeheer niveau 4 behaalt u het officieel erkende diploma dat als standaard geldt in de branche. De opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner NCOI.

Vooropleiding

U beschikt minimaal over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theore­tische leerweg) of een overgangs­bewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Indien u niet aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, maar wel beschikt over goede motivatie en ruime werkervaring, dan kunt u mogelijk met een toelatingstoets toegelaten worden. In de toelatingstoets toont u aan dat u voldoende capaciteiten heeft om deze opleiding met succes af te ronden. Als u gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan hoort u tijdens de intake hoe dit in zijn werk gaat.

Officieel erkend

NCOI heeft officieel toestemming van het ­ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken.

Wat doet een netwerk- en mediabeheerder?

Als netwerk- en mediabeheerder houdt u zich bezig met de volgende zaken:

 • Ontwikkelen van informatiesysteem
 • Meedenken over het functioneel ontwerp
 • Maken van technisch ontwerp en ­testomgeving
 • Bouwen van de media- en netwerk­infrastructuur
 • Verstoringen in systeem verhelpen en ­voorkomen
 • Opstellen procedures en werkinstructies

U werkt meestal in een team. Bedrijven waar u werkzaam bent zijn softwarebedrijven en ICT-ontwikkelaars.

Begeleiding

U wordt tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur en BPV-begeleider voor uw stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met u en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 3 bijeenkomsten waarin u extra begeleiding krijgt bij het maken van uw stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door uw leiding­gevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt u de stageopdrachten in praktijk te brengen.

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 4 te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. U wordt tijdens de opleiding ondersteund met een programma en maakt diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat u dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers al over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken waardoor het niet nodig is dit programma te volgen. 

Stage

Uw stage is belangrijk, omdat u daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. U kunt bijvoorbeeld stage lopen op de ICT-­afdeling van een bedrijf. Heeft u al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij u werkt een erkend leerbedrijf? Dan kunt u uw huidige werkplek voordragen als ­stageplaats en hoeft u geen aanvullende stage te lopen. Heeft u op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volgt u een stage bij een bedrijf dat u zelf zoekt. Het Stage Instituut kan u daarbij mogelijk helpen.

Studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werkt u aan uw praktijkopdrachten.

Aanpak

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding wordt u gebeld en wordt alles voor een succesvolle start persoonlijk met u doorge­nomen. Vervolgens start u uw opleiding met een kick-off waarin uitgelegd wordt hoe alles werkt.

Tijdens de bijeenkomsten leert u alles over netwerk- en mediabeheer. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat u uw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijgt u meer ervaring met het beroep en bouwt u aan uw beroepsvaardig­heden. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. U leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in een zelfde situatie als u ook een MBO-diploma willen behalen. Ook beschikt u over actuele literatuur en heeft u toegang tot een online leeromgeving.

 

Inhoud

Inhoud

Het programma bestaat uit 5 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (6 avonden of 3 dagen), een module ­Studiebegeleiding (3 bijeenkomsten van 3 uur) en een stageprogramma (uw werkplek of een stage).

De MTA- en de CompTIA-modules zijn praktijk­gericht en worden verzorgd in moderne praktijk­lokalen. Deze lokalen bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voor­komen dat u deze modules in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan uw andere lessen.

 

Beroepsgerichte modules

Systeemontwikkeling en -ontwerp

(3 dagen of 6 avonden)

 • Requirements, technieken en validatie
 • Ontwikkelmethodieken en functionele requirements
 • Activiteitendiagrammen
 • Functioneel en technisch ontwerp
 • Het project

MTA Cloud Fundamentals (MTA-examen 98-369)

(3 dagen)

 • Werken met de cloud
 • Administer Office 365 en Microsoft Intune
 • Configureren en gebruiken van Microsoft cloud services
 • Support cloudgebruikers

MTA Networking Fundamentals (MTA-examen 98-366)

(3 dagen)

 • Lokale netwerken (LAN’s)
 • Netwerken beschrijven
 • Draadloze netwerken
 • TCP/IP implementeren
 • Wide Area-netwerken
 • Netwerkinfrastructuur en beveiliging

CompTIA Security+ Certification (Exam SYO-401)

(3 dagen)

 • Beveiliging, privacy en ICT
 • Toegang, autorisatie en accounts
 • Beveiligingsniveaus
 • Beveiligingsbeleid en protocollen
 • Netwerkbeveiliging
 • Beveiliging van server en client

ICT-dienstverlening

(3 dagen of 6 avonden)

 • Storingen lokaliseren, oplossen en documenteren
 • Meten en storingen voorkomen
 • Procedures opstellen en beheren
 • Ondersteuning van gebruikers

Keuzeprogramma

(3 dagen of 6 avonden)
U kiest een van onderstaande programma’s:

Keuze 1: Innovatief en servicegericht werken

In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen, initiatief nemen voor verbeteringen en snel en goed hulp verlenen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4

Keuze 2: Innovatie en duurzaamheid

In dit keuzeprogramma gaat u in op duurzaamheid, technische en maatschappelijke veranderingen en het nemen van initiatief voor verbetering:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4

MBO-diploma en officiële certificaten

De MTA-modules rondt u af met een officieel Microsoft-examen. Bij een voldoende beoor­deling ontvangt u per MTA-module een ander Microsoft Technology Associate (MTA)-certificaat. De CompTIA-module rondt u af met een officieel CompTIA-examen, waarbij u met een voldoende beoordeling het erkende certificaat ­CompTIA Security+ ontvangt. De ­examenkosten voor deze modules zijn bij de prijs inbegrepen. De andere modules rondt u af met een digitaal ­examen. Daarnaast rondt u uw stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin u laat zien dat u het vak beheerst. Behaalt u voor alle onderdelen een voldoende, dan ontvangt u het officiële, door de overheid erkende diploma ‘MBO Netwerk- en Media­beheer niveau 4’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroeps­opleidingen (CREBO).

 

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. U mag kosteloos langer over uw opleiding doen. Indien u dat wilt, kunt u de termijnbedragen spreiden over een langere termijn. Dit wordt als optie in de intake met u doorgenomen. De opleiding wordt aange­boden in een dag- en een avondvariant. Bij de dag­opleiding volgt u 18 bij­eenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 3 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 21 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bedankt voor uw interesse voor een inschrijving in deze training. Wilt u meer weten over de startdata en locaties van deze training, dan adviseert ons Computrainteam u graag op het nummer: 030 - 234 8500. U kunt hier ook uw gegevens achterlaten zodat wij u contacteren voor verdere informatie. We zien uw inschrijving graag tegemoet!


Kosten

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 3.090,-
Studiemateriaal: € 925,-
Examenkosten: € 690,-
MTA-examens: € 310,-
CompTIA-examen: € 295,-
Taal en rekenen: € 700,-
Praktijkprogramma: € 1.090,-
Diplomering: € 450,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren) betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

Computrain regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan kan het zijn dat op een deel van deze samengestelde prijs btw van toepassing is.

MBO Netwerk- en mediabeheer niveau 4

Cursusvorm:

MBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden
Neem contact met mij op

Onze website maakt gebruik van cookies.