Opleiding MBO Applicatie- en mediaontwikkelaar niveau 4

Officieel erkende MBO-opleiding
Cursusvorm:

MBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden

Deskundig en persoonlijk trainingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk trainingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een trainingsadvies aan
Algemeen

In deze erkende MBO-opleiding komen alle belangrijke onderwerpen op het gebied van het maken, testen en onderhouden van producten uitgebreid aan de orde. Wat u leert, kunt u meteen in uw dagelijks werk toepassen. De docenten hebben veel ervaring met de praktijk. Zij kunnen u dus optimaal begeleiden. Met deze opleiding MBO Applicatie- en Mediaontwikkelaar niveau 4 van NCOI behaalt u het officieel erkende diploma dat als standaard geldt in de branche.

Vooropleiding

U kunt deelnemen aan deze opleiding als u minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Als u niet aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, maar wel beschikt over goede motivatie en ruime werkervaring, dan kunt u mogelijk met een toelatingstoets toegelaten worden. Hierin toont u aan dat u voldoende capaciteiten heeft om deze opleiding met succes af te ronden. Als u gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Officieel erkend

NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken.

Wat doet een applicatie- en mediaontwikkelaar?

Als (aankomend) applicatie- en mediaontwikkelaar houdt u zich bezig met de volgende zaken:

 • U werkt in een team.
 • U kunt gaan werken bij een softwarebedrijf of IT-ontwikkelaar.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding wordt u gebeld en wordt alles voor een succesvolle start persoonlijk met u doorgenomen. Vervolgens start u uw opleiding met een kick-off waarin uitgelegd wordt hoe alles werkt. De opleiding wordt gegeven in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat u direct contact heeft met de docent.

Tijdens de bijeenkomsten leert u alles over de belangrijkste thema’s op het gebied van applicatie- en mediaontwikkeling. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat u uw kennis direct in praktijk brengt. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Hierdoor krijgt u een overzichtelijk programma.

Gedurende de opleiding beschikt u niet alleen over actuele literatuur, maar heeft u ook toegang tot onze online leeromgeving. Hier vindt u alle relevante informatie rondom uw studie.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding wordt u op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur en BPV-begeleider voor uw stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met u en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten waarin u extra begeleiding krijgt bij het maken van uw stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door uw leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt u de stageopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat u de opleiding uitstekend kunt combineren met uw werk en privé en dat u doelgericht het diploma behaalt.

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 4 te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. U wordt tijdens de opleiding ondersteund met een programma en maakt diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat u dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers al over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken waardoor het niet nodig is dit programma te volgen.

Stage

Uw stage is belangrijk, omdat u daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. U kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een softwarebedrijf of IT-ontwikkelaar. Heeft u al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij u werkt een erkend leerbedrijf? Dan kunt u uw huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoeft u geen aanvullende stage te lopen. Heeft u op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volgt u een stage bij een bedrijf dat u zelf zoekt. Het Stage Instituut kan u daarbij mogelijk helpen.

Studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.

Inhoud

Inhoud

Het programma bestaat uit 5 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (6 avonden of 3 dagen), een module Studiebegeleiding (6 bijeenkomsten van 3 uur) en een stageprogramma (uw werkplek of een stage). De MTA-module wordt verzorgd in een modern praktijklokaal. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat u deze module in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Beroepsgerichte modules

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Systeemontwikkeling en -ontwerp

(3 dagen of 6 avonden)

 • Requirements
 • Ontwikkelmethodieken en functionele requirements UML
 • Functioneel ontwerp
 • Technisch ontwerp
 • Projectmethode

Databases

(3 dagen)

 • Gegevens en rationele databases
 • Normaliseren en ERD’s
 • Tabellen en relatie
 • SQL (Structured Query Language)

MTA HTML5 Application Development Fundamentals (MTA-examen 98-375)

(3 dagen)

 • Programmeren in HTML5
 • De levenscyclus van een applicatie
 • User interfaces ontwerpen en programmeren
 • Gebruikmaken van CSS en JavaScript
 • HTML en (mobiele) platforms

Programmeren

(3 dagen)

 • Werken in de IDE
 • Ontwerpen van een klasse
 • Objecten, methoden of interfaces
 • Gebruikersinterface ontwikkelen
 • Testen

ICT-dienstverlening

(3 dagen of 6 avonden)

 • Storingen lokaliseren
 • Complexe storingen oplossen en documenteren
 • Meten en storingen voorkomen
 • Procedures opstellen en beheren
 • Ondersteuning van gebruikers

Keuzeprogramma (3 dagen of 6 avonden)

U kiest een van onderstaande programma’s:

Keuze 1: Innovatief en servicegericht werken

In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen, initiatief nemen voor verbeteringen en snel en goed hulp verlenen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4

Keuze 2: Innovatie en duurzaamheid

In dit keuzeprogramma gaat u in op duurzaamheid, technische en maatschappelijke veranderingen en initiatief nemen voor verbeteringen:

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4
 • Specificaties verkrijgen voor nieuwe applicaties of media-uitingen
 • Helpen bij het maken van het projectplan
 • Helpen bij het maken van het ontwerp voor nieuwe applicaties of media-uitingen
 • Maken applicaties en media-uitingen
 • Testen en verbeteren applicaties
 • Onderhouden van applicaties

MBO-diploma en officieel certificaat

De modules worden elk afgerond met een digitaal examen. De MTA-module rondt u af met een officieel Microsoft-examen, waarmee u ook meteen een officieel Microsoft Technology Associate (MTA)-certificaat ontvangt. De examenkosten voor deze module zijn bij de prijs inbegrepen. Daarnaast rondt u uw stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin u laat zien dat u het vak beheerst. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het officiële, door de overheid erkende diploma ‘MBO Applicatie- en Mediaontwikkelaar niveau 4’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 18 maanden. U mag kosteloos langer over uw opleiding doen. Indien u dat wilt, kunt u de termijnbedragen spreiden over een langere termijn. Dit wordt als optie in de intake met u doorgenomen. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volgt u 18 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 30 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 6 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bedankt voor uw interesse voor een inschrijving in deze training. Wilt u meer weten over de startdata en locaties van deze training, dan adviseert ons Computrainteam u graag op het nummer: 030 - 234 8500. U kunt hier ook uw gegevens achterlaten zodat wij u contacteren voor verdere informatie. We zien uw inschrijving graag tegemoet!


Kosten

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 3.090,-
Studiemateriaal: € 925,-
Examenkosten: € 1.080,-
MTA-examen: € 155,-
Taal en rekenen: € 700,-
Praktijkprogramma: € 1.090,-
Diplomering: € 450,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren) betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

Computrain regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Wordt er enkel een totaalprijs vermeld, dan kan het zijn dat op een deel van deze samengestelde prijs btw van toepassing is.

MBO Applicatie- en mediaontwikkelaar niveau 4

Cursusvorm:

MBO-programma

Opleidingsvariant:

PDF downloaden
Neem contact met mij op

Onze website maakt gebruik van cookies.