Korting op jouw opleiding met STAP

Let op! 1 mei begint de nieuwe STAP ronde. Schrijf je snel in.

Wil je korting krijgen op jouw opleiding bij Computrain? Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-subsidie aanvragen bij het UWV. Tenminste, als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je bent ouder dan 18 en jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • Jouw opleiding start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit jaar nog geen STAP-budget toegekend gekregen.
 

Tot 1.000 euro subsidie

Je kunt jaarlijks maximaal 1.000 euro STAP-subsidie krijgen. Dat hoef je niet voor te schieten: het UWV betaalt het bedrag direct aan jouw opleider. Dus jij krijgt de subsidie als korting op jouw opleidingskosten. Let op. Kies je ervoor om de opleiding of training op locatie te volgen, dan komen de arrangementskosten voor eigen rekening. Deze vind je terug onder de kostenspecificatie van de opleiding of training. Deze kosten zijn niet van toepassing op e-learning en virtual classroom.

Wat is STAP?

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met deze subsidieregeling wil de overheid meer mensen stimuleren om een opleiding te volgen. Dat is goed voor henzelf en voor de arbeidsmarkt. Veel organisaties kampen namelijk met een tekort aan personeel. Aan de andere kant willen veel Nederlanders zichzelf wel ontwikkelen. Maar vaak hebben ze niet de financiële middelen om een goede vakopleiding te volgen.

Beperkt budget beschikbaar

1 mei begint de nieuwe ronde. Schrijf je voor die tijd in. Bekijk direct ons aanbod en kies een training die het beste bij jou past.

Bekijk al onze STAP trainingen

Veelgestelde vragen

Wat als de kosten van mijn opleiding hoger zijn dan €1.000,-?
Stel je voor: je opleiding kost €1.250,-. Hiervan wordt de eerste €1.000 verrekend met het STAP-budget. De overige €250,- betaal je zelf.

Wat als de kosten van mijn opleiding lager zijn dan €1.000,-?
Stel je voor: je opleiding kost €850,- incl. BTW. Omdat dit binnen het maximale subsidiebedrag van €1.000,- valt hoef je zelf niets bij te leggen. Let op: wel is het zo dat je per kalenderjaar maar eenmaal recht hebt op het STAP-budget en dit in één keer moet besteden. Je houdt dus geen restantbedrag over voor een eventuele tweede opleiding in hetzelfde jaar.

Wat gebeurt er als de STAP-subsidie wordt afgewezen door UWV?
Helaas is er iedere ronde een beperkt budget beschikbaar waardoor niet iedereen gebruik kan maken van de subsidie. Geen subsidie toegekend gekregen? Geen zorgen. Je kunt de opleiding annuleren en het in een nieuwe ronde nog eens proberen.

Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?
Is er in het aanvraagtijdvak geen budget meer beschikbaar? Dat is jammer. Gelukkig is de STAP-subsidie verdeeld over zes aanvraagtijdvakken per jaar. Probeer het nog een keer in de volgende ronde. Wanneer dit is kun je zien in onderstaande tabel.

Je kunt het STAP-budget aanvragen voor opleidingen met een bepaalde startdatum. Hoe werkt dat?
Omdat het budget is verdeeld over zes tijdvakken, wordt er gewerkt met een periode waarin de opleiding moet starten. De regel geldt als volgt:

  1. De opleiding dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten.
  2. De opleiding start uiterlijk 3 maanden na het betreffende aanvraagtijdvak.

Bekijk het schema hieronder om te zien wat dit voor jou betekent.
 

Aanvraagtijdvak Je opleiding start ná Je opleiding start vóór
1 Maart – april 29-3-2022 31-7-2022
1 Mei – juni 30-5-2022 29-9-2022
1 Juli – augustus 29-7-2022 30-11-2022
1 September – oktober 29-9-2022 31-1-2023
1 November – december 29-12-2022 31-3-2023