5 voordelen van agile werken

Agile was enkele jaren geleden een van de vele methodieken voor projectmanagement. In rap tempo heeft het zich ontwikkeld tot de nieuwe standaard voor projectmatig werken. Van de bedrijven die zich bezighouden met business IT werkt inmiddels bijna 80 procent agile. We geven je vijf voordelen van agile werken en scrummen.

Agile betekent wendbaar. Agile werken is werken volgens een flexibele strategie, met zelfsturende, multidisciplinaire projectteams en in korte projectcycli. Scrum is een toepassingsgebied van agile werken, waarbij een IT-project in kleine, overzichtelijke deelprojecten (sprints) wordt verdeeld. Na elke sprint wordt een werkend (deel)product opgeleverd en getest of dit overeenkomt met de wensen van de klant. De voordelen van agile:

1. Kortere doorlooptijd

Vroeger bestond een IT-project uit een oneindig lange strokenplanning. Liep één onderdeel uit of moest de planning om een andere reden worden herzien, dan bracht dat veel administratieve rompslomp met zich mee. Of soms leek het eindresultaat totaal niet op wat de bedoeling was. Dan begon het hele verhaal weer opnieuw, met vaak een forse doorlooptijd als gevolg. De scrum-aanpak zorgt voor aanzienlijk minder administratie, doordat je alleen volgende sprints hoeft aan te passen in plaats van de volledige projectplanning. Daarmee wordt de doorlooptijd van het totale project een stuk korter.

2. Co-creatie met de klant

Bij traditioneel projectmanagement werd de klant betrokken bij de kick-off en bij de oplevering. Hoe het proces daartussenin verliep, bepaalde of het eindresultaat ook daadwerkelijk leek op het oorspronkelijke plan. Daarbij trad vaak flinke ruis op. Bijvoorbeeld door hoe de developers de briefing interpreteerden, wat ze ervan maakten en hoe dat uiteindelijk werd opgeleverd.
 
Bij agile werken daarentegen blijft de klant betrokken tijdens het hele proces en levert hij input en feedback bij elke sprint. Zo wordt voortdurend gecontroleerd of alle betrokkenen dezelfde taal spreken en elkaar goed begrijpen. En er wordt effectief gestuurd op een eindresultaat dat volledig aan de wensen van de klant voldoet. Dat zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

3. Hogere kwaliteit

Werk je agile dan verwerk je gaandeweg feedback en klantwensen in je project. In de scrum-methodiek wordt na elke sprint een (deel)product opgeleverd. Alles wordt ook getest en fouten en afwijkingen ontdek je al snel. Je kunt zo garanderen dat het eindproduct niet alleen lijkt op het oorspronkelijke plan, maar ook naar behoren werkt. Met agile werken vergroot je dus de kwaliteit van je oplossing. Je levert de klant echt toegevoegde waarde.

4. Minder risico en lagere kosten

Agile is een soort risicomanagement: je kunt continu bijsturen. De voortdurende input van de klant en de hogere kwaliteit van de opgeleverde deelproducten, verminderen het risico op fouten. En daarmee ook het risico op onvoorziene extra kosten of uitloop.

5. Meer werkplezier

Door het werken in sprints ontstaat een hechte samenwerking tussen alle disciplines. Iedereen weet van elkaar wie wat op welk moment aan het doen is. Er is meer focus, minder overbodig overleg en je ziet snel effect van je inspanningen. Dat zorgt voor meer tevredenheid en motivatie bij het hele team.

Werkt jouw organisatie al agile?

Agile werken betekent productiever en sneller IT-oplossingen ontwikkelen met een beter resultaat. En minder administratieve rompslomp en risico’s. Wil jij ook meer leren over agile werken? We bieden diverse trainingen en opleidingen over agile voor zowel de beginners als meer ervaren agile-professionals.
 
Bronnen:
Agile Scrum Group - 10 redenen om te starten met Agile werken
Consultancy.nl - Nederlandse practitioners zijn voorlopers in Agile werken
Scrum Company - Wat is agile?
Scrum Company - Wat is scrum?
Sprint - De 5 voordelen van agile werken
Fortes - 4 voordelen van agile werken

Wellicht ook interessant