Internet of Things: big brother of big business?

Slimme apparaten, met elkaar verbonden via internet, die je leven makkelijker maken; dat is waar Internet of Things (IoT) om draait. In en om het huis vinden we inmiddels al talloze voorbeelden. Denk aan de smart tv, slimme meters en de thermostaat. Of verlichting, een slimme deurbel, de wasmachine, droger en zelfs de sproei-installatie voor je tuin, die je op afstand kunt bedienen. En uiteraard de computer, tablet en smartphone.

Ook in het bedrijfsleven speelt IoT een steeds grotere rol: verlichting, verwarming en koeling van gebouwen, beveiligingscamera’s, logistieke processen en vervoer, toegangsbeheer, agricultuur en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Maar met het Internet of Things is nog veel meer mogelijk.

Welke kansen creëert IoT? En wegen die op tegen de risico’s? Met andere woorden: moeten we IoT als ‘big brother’ beschouwen of als ‘big business’?

IoT in cijfers

Van de Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van IoT zag 51% in 2018 hun omzet stijgen als gevolg van hun IoT-toepassingen. Dit blijkt uit onderzoek van Vodafone onder meer dan 1.000 beslissers uit de Nederlandse bedrijfswereld en publieke sector. Nog een paar conclusies uit dit onderzoek:

  • 64% van deze bedrijven realiseerde door het gebruik van IoT een aanzienlijke kostenbesparing.
  • Bij 32,5% van deze bedrijven leidde de implementatie van IoT tot een betere ervaring van hun klanten en gebruikers.

Kansen van IoT

IoT drijft voor een belangrijk deel op de beschikbaarheid en het gebruik van data. Data die worden verzameld en uitgewisseld door alle verbonden apparaten. Ze worden gecombineerd en geanalyseerd, zodat ze samen tot nieuwe inzichten leiden. Dit biedt volop aanknopingspunten om bijvoorbeeld:

  • je productieprocessen en logistiek te verbeteren.
  • resources efficiënter in te zetten.
  • veelvoorkomende werkzaamheden te automatiseren.
  • kostenbesparingen te realiseren.
  • betere oplossingen te bieden.
  • betere zorg te verlenen.
  • veiliger te werken.

Risico’s van IoT

Privacy speelt, zeker na de introductie van de AVG/GDPR, een belangrijke rol bij het inzetten van  IoT. Want wie is bijvoorbeeld de eigenaar van de data verzameld via een IoT-platform? Wie heeft er überhaupt toegang tot deze data? En hoe zorg je dat je organisatie voldoet aan de informatieverplichtingen in de AVG?

Beveiliging en betrouwbaarheid
Ook de beveiliging en de betrouwbaarheid van het internet verdient de maximale aandacht. Hacking, phishing en DDoS-aanvallen vormen reële bedreigingen voor je IoT-platform. Bijzonder vervelend als bedrijfsgevoelige informatie of de gegevens van je klanten zomaar op straat komen te liggen.

Afhankelijkheid
Nog een groot risico is de toenemende afhankelijkheid van technologie. Als alles in je omgeving alleen maar via IoT communiceert en de technologie laat het – om welke reden dan ook – afweten, wat dan?

IoT: big brother of big business?

Het Internet of Things toepassen loont, kunnen we concluderen. IoT kan veel waarde toevoegen aan je bedrijf, zowel voor je interne bedrijfsvoering als voor de producten en diensten die je jouw klanten biedt. Bovendien is IoT enorm in ontwikkeling, waardoor de mogelijkheden elke dag groter worden. Heb je de risico’s zorgvuldig in kaart gebracht en afgedekt, dan kan IoT ook jouw organisatie veel opleveren.

Meer weten over Internet of Things?

Computrain biedt diverse cursussen en opleidingen aan op het gebied van IoT. Bekijk onze masterclass en schrijf je in.

Wellicht ook interessant